De juiste hulp bij hoogsensitiviteit

  • 0

De juiste hulp bij hoogsensitiviteit

Category : Lichaam en geest

Leven met hoogsensitiviteit kan erg vermoeiend zijn. Tuurlijk zitten er ook goede kanten aan hoogsensitief zijn, maar dit is vaak alleen als je er goed mee om kunt gaan. Kun je dit niet, dan kun je snel overprikkeld raken wat op den duur kan leiden tot oververmoeidheid, stress en andere problemen. In deze tekst gaan wij jou een aantal dingen over hoogsensitiviteit uitleggen. Wat is hsp, wat valt er aan te doen en hoe krijg je de juiste hulp bij hoogsensitiviteit? Al deze dingen zullen aan bod komen in deze tekst. Ben jij hoogsensitief of denk jij dit te zijn? Dan is deze tekst precies wat jij nodig hebt. 

 

Wat is hoogsensitiviteit 

Als je het zelf hebt dan weet je waarschijnlijk al wat het is, maar we zullen toch nog even snel uitleggen wat hoogsensitief zijn nu eigenlijk is. Mensen die hoogsensitief zijn reageren sterker op prikkels dan andere mensen. Emoties, lichamelijke pijn en bijvoorbeeld sterke geuren komen bij deze mensen extra hard binnen. Wanneer iemand veel pijn heeft, merken zij dit direct op en neemt hun lichaam deze pijn over. Met hoogsensitiviteit heb je zo een goed inlevingsvermogen dat je de pijn of emoties van een ander kunt overnemen. Als dit iedere dag de hele dag doorgaat, kan dit erg vermoeiend zijn. Met coaching hoogsensitiviteit kan er gewerkt worden aan het omgaan met hoogsensitiviteit, zodat het beter te controleren is en eenvoudiger wordt om mee om te gaan. 

 

Verbeteren en ontwikkelen van copingmechanismen 

Bij hoogsensitiviteit is het belangrijk dat mensen leren om hier goed mee om te gaan. Gebeurt dit niet, dan kan dit leiden tot erg veel stress en oververmoeidheid. Bovendien kan de algehele gezondheid van mensen ongecontroleerd hsp achteruitgaan. Door te leren om te gaan met hoogsensitiviteit kunnen de prikkels draaglijker gemaakt worden, waardoor je niet meer zo snel moe hoeft te worden. Meer tijd inplannen voor reflectie en zelfzorg is ook een belangrijk punt waar aan gewerkt moet worden. Door met een coach in gesprek te gaan kan de kwaliteit van leven erg verbeterd worden. 

 

Relaties met anderen versterken 

Door in gesprek te gaan met een coach kunnen relaties met anderen ook verbeterd worden. Veel mensen met hoogsensitiviteit hebben moeite met het behoud van sociale relaties. Zij zijn liever alleen dan dat zij zich onder de mensen begeven. Met de juiste hulp kan dit teruggedraaid worden en kunnen mensen makkelijker met anderen een relatie aangaan. Sociale situaties worden hierdoor draaglijker. 


Leave a Reply