Anorexia is geen keuze, maar een ziekte

  • 0

Anorexia is geen keuze, maar een ziekte

Category : Lichaam en geest

Stel je vraagt honderd Nederlanders naar hun mening over anorexia. Zodra je de balans opmaakt merk je dat de ene groep vindt dat anorexia een keus is, terwijl de andere groep het een ziekte vindt. De vraag roept dan op: is anorexia een keus of een ziekte?

Wetenschappers zijn het hier (gelukkig) over eens: leven met anorexia is helemaal geen keuze!

Anorexia is een ziekte

Het probleem met anorexia zit in het verschil van perceptie. Waar de kwetsbare jongeren denken dat anorexia een oplossing is zien de ouders dit vaak als een probleem. Hierdoor hebben jongeren vaak maar weinig zin in een behandeling. Zo kan het vaak maanden duren voordat de behandeling wordt gestart, met alle gevolgen van dien.

Doordat anorexiapatiënten steeds langer met deze ziekte rondlopen krijgen zij vaak last van botontkalking, waardoor je eerder botbreuken krijgt. Ook zijn ze sneller moe en begint hun haar snel uit te vallen. Naarmate je langer anorexia hebt duurt het behandeltraject ook steeds langer.

Hoe kan je anorexia het beste behandelen?

Heb je zelf anorexia? Of ken je iemand uit de omgeving die anorexia heeft? Het belangrijk dat je in deze situatie iemand vindt waarmee je altijd kunt praten. Laat als naaste zien dat je deze eetstoornis serieus neemt.

Voor de jongere is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie over anorexia te vinden. Bekijk bijvoorbeeld de documentaire ‘door dik en dun’ en ontmoet mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zo kan je elkaar ondersteunen!

Bij met name jonge mensen is het verloop van de ziekte snel, waardoor het belangrijk is om direct contact op te nemen met een specialist.

Tot slot: Het is in bijna alle gevallen belangrijk dat je contact gaat zoeken met een professionele behandelaar. Samen met de behandelaar bespreek je welke behandeling het beste bij je past!

 


Leave a Reply